Jarunsko praskozorje



Zapad nije baš ‘moj’ dio grada, oduvijek se više krećem centralno-sjeveroistočnim perimetrom Zagreba.

Međutim, slučaj je htio da se u posljednje vrijeme vrlo često zateknem u blizini Jaruna, i to nerijetko u čudnovata vremena. Tako sam, primjerice, 68. dana godine 2019., koji je pao na deveti dan ožujka mjeseca, već u 6.50 bila na Jarunu povodom koji nije bio lutalačke prirode. Trebala sam ‘ubiti’ nešto vremena, a kako u meni – čim se ukaže prilika – instantno proradi skitnički nerv, odjednom sam bila posve odlučna u namjeri da u svojstvu turista u vlastitom gradu otkrijem meni neke nepoznate pojave tog dijela Zagreba.

Za prvi nevjerojatan dojam te zore bio je zadužen ptičji svijet, koji je u to vrijeme, kada praktički tek sviće, posve dominirao jarunskim prostranstvima. Još je bilo prerano i za tradicionalno zornički raspoložene šetače pasa pa su ptice posve neometano pokazale svu raskoš svog talenta. Da imam ikakvog ornitološkog znanja i vještina, možda sam mogla prepoznati koju po pjevu (osim djetlića, koji je kuckao kao u crtiću, i vrana, koje su zlokobno graktale), a ovako sam jednostavno bila prepuštena neopterećenom uživanju u simfoniji zvukova ranojutarnje prirode.

Prvi prolaznik, prijateljski raspoložena siva vrana (corvus cornix).

Jarunska voda bila je nestvarno mirna, poput zrcala. Gotovo su se nadrealnima doimale koncentrične kružnice kada bi koja ribica poskočila iz jezera, ili neka ptica u niskom letu prhnula krilima i na tren uzburkala nepomičnu površinu.

Jarunski simbol beskonačnosti.

Inicijalno mi je želja bila izbliza pogledati instalaciju “Solarni pleksus Europe”, pravi zagrebački Stonehenge, a na kraju sam obišla cijelo jezero u otprilike 3-satnoj šetnji, prehodavši i sva 4 jarunska otoka dostupna mostovima (od ukupno 6 otoka), posve osupnuta nevjerojatnim iznenađenjima koje Jarun nudi usredotočenom šetaču.

Jarunska panorama.
Upside Down.
Na izbor.
Slavoluk prirode.
Breaking the glass ceiling.
Zagrebački labirint.
Hello.
Zagrebački Stonehenge.
Row, row, row your boat…

O Jarunu je interesantno pisalo Mapiranje Trešnjevke, Prikriveni simboli grada bacili su novo, pomalo ezoterično svjetlo na zagrebačko more, a povijest Jaruna s interesantnim fotografijama i podacima može se pročitati i ovdje.

TopBack to Top